Search icon
Tilbage til oversigt

DEBAT: Hvad kan vi lære af baggården?

Hos Arbejdermuseet kan du den 1. oktober møde panelet med Isam B., stadsarkitekt Camilla van Deurs, Antropolog Susanne Abildgaard Rud, museumsinspektør Kristine Albæk og moderator, seniorforsker Mette Mechlenborg.

I anledningen af Arkitekturens dag kan du sætte dig til rette i museets ikoniske festsal til en aften, hvor vi skal blive klogere på de gamle baggårde, der for længst er bortsaneret. For hvad kan de uhumske, tætpakkede baggårde egentlig lære os i dag? Vi spørger dem, der planlægger København, og udfordrer dem på de kvaliteter, som forskellige uderum har haft for børn igennem tiden.

 

Søndag 1. oktober, 2023, kl 15 – 16:30
Billet: 50 kr. inkl. entré til Arbejdermuseet (Dørene åbnes 30 min. før.)
Køb din billet her

I panelet:

Isam B, sanger og forfatter, opvokset på Islands Brygge og Brøndby Strand, forfatter til bogen Fædreland. Isam B repræsenterer brugerne af byen og medvirker som et øjenvidne til hverdagen i forskellige bymiljøer.
Kristine Albæk, museumsinspektør og ansvarlig for udvidelsen af Børnenes Baggård på Arbejdermuseet, som åbnede i juni 2023. Kristine Albæk repræsenterer historiens øje på hverdagslivet i byen og i baggården.
Camilla van Deurs, Stadsarkitekt i Københavns Kommune og medlem i den lokale følgegruppe til Arbejdermuseets UNESCO-nomineringsprojektet. Camilla van Deurs repræsenterer planlægningen for fremtidens byrum.
Susanne Abildgaard Rud, Antropolog og seniorrådgiver i BARK. Susanne Abildgaard Rud repræsenterer udviklingen af de eksisterende bymiljøer og inklusion af forskellige målgrupper i dette.

Moderator:
Mette Mechlenborg, seniorforsker på AAU og Ph.d., med mere end 15 års erfaring med boligkultur og det byggede miljø i bred forstand.

 

Baggården var ikke for sarte sjæle

Inden du sætter dig til rette i festsalen til søndagens debatarrangement, skal du lægge vejen forbi Arbejdermuseets nye baggårdsmiljø. Et rum, der både byder på latrin, uhumskhed og arbejdspladser for håndværker, husmor, gårdsanger og vicevært, men også en tærskel til verden udenfor hjemmets trygge rammer. For arbejderbørnene i starten af det 20. århundrede var baggården – der ikke var planlagt som et sted for børn – stedet, hvor de gik på opdagelse i den store verden. Blandt skrald, rotter og latrin.

Hvis du bevæger dig rundt i de københavnske kvarterer i dag, kan denne virkelighed syntes meget fjern. Her finder du legepladser med både gynger, klatretårne og rutsjebaner. Lys og luft, som du måske nærmest tager for givet, står i modsætning til de mørke og iltfattige baggårde. Men baggårdene var også fyldt med legekammerater og hjælpende hænder, der kan samle dig op, når hverdagens ender ikke mødes. 

Arrangementet afholdes af Arbejdermuseet i forbindelse med Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt som World Capital of Architecture og afholdes i samarbejde med BARK Rådgivning. Læs mere om arkitekturåret og dets mange arrangementer på https://arkitekturhovedstad.kk.dk/

Susanne Abildgaard Rud
Antropolog og seniorrådgiver

+45 2091 7112
susanne@b-a-r-k.dk