Search icon
Tilbage til oversigt
Foto af oplæg under IMCC på V&A, London
Viden

Vi skriver om det felt, vi arbejder i. Fra byudvikling  og planlægning til alternative boligtypoliger. Og fra natur- og friluftsliv til borgerinddragelse og museer.

15.11.2021

Varm anbefaling til alle med interesse i museer og kulturbyggerier

I sidste uge var ledende museumsfolk, udstillingsarkitekter og rådgivere samlet i London til International Museum Construction Congress (IMCC). I tre dage glødede samtalen om, hvad der skal til for at skabe et nyt museum. Vi deltog og kom hjem fra felten - mange erfaringer rigere.

For sjette år i træk blev IMCC afviklet og sikrede en samtale om udvikling af fremtidens museer på tværs af landegrænser og fagligheder. Rammen om konferencen var i sig selv imponerende. Enorme udviklingsprojekter på British Library, Museum of London, Young V&A og V&A var udgangspunktet for de mange talks og debatter, der var på programmet. Samtalen forsatte derefter i mindre grupper og mere intime rum, som dem, der blev tilbudt under den historiske pubcrawl i Londons smøger og afkroge.

Til sammen spændte indholdet bredt fra debatter om proces og samarbejde, over udstillingsdesign til SMART museums. Særligt tre pointer gik igen:

  1. Bæredygtighed i byggeriet og de muligheder, der er i at etablere museer i eksisterende strukturer og historiske bygninger. Sådan som man f.eks. gør på Museum of London, hvor museet flytter over i enorme rum i gamle markedshaller.
  2. Gode samarbejder er nøglen. Processen for etablering af et nyt museum er kompleks, og et stærkt samarbejde mellem især arkitekter og udstillingsdesignere sikrer, at resultatet bliver gennemarbejdet og udgør en helhed. Et eksempel er BIGs samarbejde med Atelier Brückner for den schweiziske urfabrikant Audemars Piguet, som har lavet et gyldent spiralformet univers med mekaniske hands on installationer.
  3. Et grundigt forarbejde kan være med til at sikre, at budgettet for museumsbyggeriet holder. Jo længere henne i en udviklingsproces, du kommer, desto dyrere er det at skifte mening. Derfor er det essentielt, at du har lavet grundigt forarbejde og gennemtænkt projektet, før du begynder at tage de store beslutninger.

Næste års konference afvikles i Oslo i dagene 6-8. november, og vi kan varmt anbefale alle med interesse i udviklingen af museer og kulturbyggerier at pakke kufferten, rejse mod nord og bidraget til dialogen. For i en verden, der står midt i – og overfor enorme kriser – bør kulturbyggerier og kulturformidling blive en stadig vigtigere spiller i debatten.

Håber vi ses!

Foto: Billedet er taget under International Museum Construction Congress på V&A, London 2021. I gang er et oplæg om nye virtual reality oplevelser på Museum für Naturkunde, Berlin.