Seneste nyt om bl.a. projekter, kampagner, begivenheder og jobmuligheder i BARK.
Petra Gipp åbner ballet når ny nordisk arkitektur fejres i masterclass-række i Vartov
Den 23. september genopstår masterclass-rækken ’Nordic Contextualism’ efter en ufrivillig lang tornerosesøvn forårsaget af corona. Med masterclass arrangementerne undersøger og hylder Det kongelige Akademi og BARK rådgivning den traditionsrige nordiske arkitektur ved at invitere stjernearkitekter til at give forelæsning i det historiske København.
Arrangementsrækken blev første gang lanceret i 2020, men kun norske Reiulf Ramstad og finske Sami Rintala nåede at give deres forelæsning inden pandemien ramte. Nu er det blevet tid i alt fire nye master classes og det er svenske Petra Gipp, der genåbner ballet. Petra Gipp har bl.a. deltaget med værker på Venedig Biennalen fire år i træk og blev nomineret til Mies van der Rohe Award for sin respektfulde og nytænkende tilbygning til den kulturhistoriske bygning Bruksgården i Høganæs.
”Arkitekturen er blevet global. Nutidens arkitekter arbejder over landegrænser, i tværfaglige teams og opererer på et kommercielt presset marked, hvor det ikke længere er de lokale traditioner og materialer, der sætter retningen. Så hvordan kan vi fastholde de særlige strømninger og værdier, der bidrager til nordens internationale førerposition inden for arkitektur? Det spørgsmål håber vi, at vores masterclasses og de nordiske stjernearkitekter, kan være med til at kaste lys over”, fortæller Christoffer Harlang, professor ved Det Kongelige Akademi, arkitektur, design og konservering.
Mød mestrene
Ud over Petra Gipp kan du komme til masterclass med nogle af feltets mest interessante nordiske stemmer. Mød mestrene fra svenske Tham & Videgård, mød danske Praksis Arkitekter, der i år er indstillet til Mies van der Rohe Award for sit arbejde med Maltfabrikken samt danske Lenschow & Pihlmann. Deres arbejde spænder vidt i skala og er opført både i byen og på landet. Fælles er, at de aktivt forholder sig til stedet og den lokale identitet og har grundlæggende værdier omkring fornyelse af traditionen, nærheden til naturen og social inklusion.
”Vores masterclasses giver dig mulighed for at komme i mesterlære hos nordiske arkitekter med et selverkendt forhold til egne traditioner. De har taget aktivt stilling til bygningernes skønhed og langsigtede holdbarhed – kvaliteter, der sikrer, at bygningerne får en længere levetid og dermed også bidrager til en mere bæredygtig verden. De er mestre, som vi håber mange har lyst til at lære af. Derfor har vi inviteret dem til at tale, og derfor inviterer vi nu alle andre til at komme og lytte,” udtaler Ida Christoffersen, projektchef i Bark rådgivning.
Masterclass-rækken afvikles i Vartov, Farvergade 27, 1463 København og gennemføres med støtte fra den filantropiske foreningen Realdania, Dreyers Fond og Grundejernes Investeringsfond.
Tilmelding
Arrangementerne er gratis, men kræver tilmelding. Tilmeld dig her:
23. september: Master Class – Petra Gipp.
13. oktober: Master Class – Mette Tony
18. november: Master Class – Tham & Videgård
1. december: Master Class – Lenschow & Pihlmann
Bemærk venligst, at der er begrænset antal pladser.
På programmet
Masterclassprogrammet er:
- 23. september kl. 15.00-17.30: Petra Gipp, Petra Gipp Arkitekur, Sverige
Den svenske arkitekt Petra Gipp har deltaget med værker til en lang række udstillinger, bla Venedig Biennalen, og er udgivet i magasiner og bøger i flere sammenhænge. I 2019 var projektet Bruksgården i Høganæs nomineret til Mies van der Rohe Award for sin respektfulde og nytænkende tilbygning til den kulturhistoriske bygning fra 1805. - 13. oktober kl. 16.00-18.30: Mette Tony, Praksis Arkitekter, Danmark
Med respekt for bygningskunstens traditioner skaber Mette Tony og tegnestuen Praksis Arkitekter værker, som udviser forståelse for stedets historie og bygger videre på den. Tegnestuen står blandt andet bag Svinkløv Badehotel, der med fokus på bæredygtighed og det traditionelle håndværk har genopført det ikoniske hotel i en moderne sammenhæng. Tegnestuen har bl.a. modtaget Nykredits Arkitekturpris, en Store Arne og Dreyers Fonds Hæderspris. - 18. november kl. 16.00 -18.30: Bolle Tham & Martin Videgård, Tham & Videgård, Sverige
Tham & Videgård er førende inden for ny svensk arkitektur. I mere end 10 år har de to arkitekter produceret enkel og klar arkitektur, som både har rødder i den folkelige nordiske arkitektur og den internationale scene. Tham & Videgård har af to omgange modtaget den svenske Kasper Salin-pris og står bag værker som KTH Arkitektskolen i Stockholm og Moderna Museet Malmø. - 1. december kl. 16.00-18.30: Kim Lenschow Andersen & Søren Thirup Pihlmann, Lenschow&Pihlmann, Danmark
Lenschow og Pihlmann er en ung tegnestue startet af Kim Lenschow Andersen og Søren Thirup Pihlmann. Tegnestuen modtog i 2018 Hack Kampmann Arkitekturpris for Studielandsbyen i Viby, hvor tilbygninger til en gammel bindingsværksgård huser 56 moderne studieboliger og på elegant vis forbinder nyt og gammelt. For samme projekt modtog tegnestuen Danish Wood Award for deres stærke materialevalg og æstetiske fortolkning af et moderne bindingsværkshus.
Tidligere afviklede masterclasses i Nordic Contextualism blev gæstet af norske Reiulf Ramstad med Reiulf Ramstad Architects samt finske Sami Rintala med Rintala Eggertson Architects.
Yderligere oplysninger
Ida Christoffersen, tel 2426 4271
Christoffer Harlang, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering, tel 2612 0001