Search icon
Tilbage til oversigt
Viden

Vi skriver om det felt, vi arbejder i. Fra byudvikling  og planlægning til alternative boligtypoliger. Og fra natur- og friluftsliv til borgerinddragelse og museer.

10.01.2020

Vi kan ikke leve uden turisterne, men kan vi leve med dem?

Den voksende turisme har potentialet til både at holde hånden under et samfund og til at endevende det. Så hvordan skaber vi en bæredygtig turismeudvikling?

Den offentlige mening har bestemt sig: Verden er ved at drukne i turister, og selv hvis du aldrig selv har været i Venedig, ved du det godt allerede. Engang den mest prægtige by af alle. I dag dyr, larmende og døende, og med tusindvis af turister, som har overtaget lagune, broer og pladser på bekostning af de få tilbageværende venetianere. Også i andre storbyer fra Amsterdam til Barcelona og Købehavn ømmer de indfødte sig over udviklingen, som nogle kalder for en invasion (Og vil man have syn for sagn, kan man med fordel streame ’Turismen – min bare røv’ på DR.)

Turismen – en uundværlig driver

Men det er kun en side af sagen, for vi kan ikke leve uden turismen. Paradokset er, at turismen på én og samme gang både er en plage og én af de største drivere for økonomi, arbejdspladser og regional udvikling.

Tallene taler for sig selv: ifølge regeringens seneste kommissorium for bæredygtig vækst i dansk turisme er antallet af turismeovernatninger i Danmark vokset med knap 21 procent fra 2008 til 1018. Alene i 2018 foretog danske og udenlandske turister 53,9 mio. overnatninger i Danmark. Også hoteller og restauranter har siden finanskrisen haft en fremgang i beskæftigelsen på 30 procent (til sammenligning lå beskæftigelsen inden for byggeri og transport i 2017 fortsat på niveau med tiden før krisen). Endelig står Europa over for en gennemsnitlig årlig vækst på ca. 3 procent i antallet af udenlandske overnatninger, og dansk turisme har derfor fortsat et vækstpotentiale.

Så turismen skaber jobs og bidrager positivt til vores samfund. Og der findes stadig masser af steder – også her til lands – hvor der er mere end rigeligt med plads og oplevelsesmuligheder, og hvor turismen er fuldstændig afgørende, hvis lokalområdernes kulturliv, byliv, indkøbsmuligheder og spisesteder skal overleve.

Kom til Morgensamling om bæredygtig turisme i praksis

Det er derfor ikke så mærkeligt, at ’bæredygtig turisme’ er et begreb i fremmarch, og skåltaler er der mange af. Spørgsmålet er blot, hvad vi egentlig mener, når vi taler bæredygtighed, og hvor meget, vi mener det.

Er det gammel vin på nye flasker? Hvad skal gøres anderledes? Skal vi fortsætte vores globale liv og krydse fingre for, at fremtidens brændstof bliver mere klimavenligt? Skal vi rejse mere lokalt? Og hvad er egentlig det vigtigste, når vi taler bæredygtighed – den økonomiske bæredygtighed, den sociale eller den miljømæssige?

I BARK vil vi gerne være med til at udforske, hvad bæredygtig turisme betyder i praksis. Vi kickstarter derfor det nye årti med en faglig morgensamlings-række, hvor vi sammen med eksperter, samarbejdspartnere og andre interesserede dykker ned i den nyeste viden på feltet.

Første morgensamling løber af stablen den 17. januar, hvor vi sammen med Wonderful Copenhagen stiller skarpt på den bæredygtige og konkurrencedygtige turismeudvikling i København. Jeg håber, vi ses!

Foto: Copenhagen Media Center og fotograf Thomas Rousing

Dette indlæg er skrevet af: