Search icon
Tilbage til oversigt
Viden

Vi skriver om det felt, vi arbejder i. Fra byudvikling  og planlægning til alternative boligtypoliger. Og fra natur- og friluftsliv til borgerinddragelse og museer.

26.11.2024

Evaluering hjælper forandringsprojekter på vej

Evalueringen er et vigtigt redskab, når vi på få årtier skal omstille vores samfund, og de måder vi bygger, bor og lever. En evaluering giver viden og mulighed for at tilrette indsatsen undervejs, og kan være forskellen på succes og fiasko i et forandringsprojekt.

Rapporten ’Fonde og systemforandring’ har netop slået fast, at ’evalueringen’ er ét af seks helt centrale værktøjer i indsatser, der vil skabe forandringer. Fra mere end 15 års arbejde med små og store forandringsprojekter i det byggede miljø, kan vi skrive under på, at evalueringen uden tvivl er en løftestang for bedre projekter og større impact.

I BARK har vi længe arbejdet med evaluering som en grundsten i vores rådgivning til fonde og andre organisationer, der arbejder helhedsorienteret i længerevarende indsatser. Vores arbejde tæller procesevalueringer og effektevalueringer af alt fra bymidtefonde og ildsjæles byggeprojekter til udviklingen af friluftspavilioner og gamle gymnastiksale.

På tværs af evalueringsdesigns og genstandsfelter, ser vi særligt tre grunde til, at evalueringen er vigtig, når vi vil skabe forandringer i samfundet:

# 1. Tilpasning til en dynamisk virkelighed

Virkeligheden udvikler sig sjældent præcis som forventet. Indsatser, særligt dem der sigter mod reel adfærdsændring og systemforandring, skal derfor tilpasses undervejs for at få effekt. En løbende evaluering giver mulighed for at opdage udfordringer eller nye behov, så projektets virkemidler kan justeres og forblive relevante og effektive.

Netop denne tilgang til evalueringen som styringsværktøj bruger vi sammen med DIF og Friluftsrådet, der udvikler en række nye friluftspavilioner til børn og unge. Evalueringen følger projektet fra start til slut og har allerede i den indledende udviklingsfase givet værdifulde indsigter i forhold til processen og inddragelsen af brugerne i projektet.

# 2. Styrket læring og videndeling

En kontinuerlig evaluering skaber ikke bare data, men også en platform for læring og videndeling. Evalueringer kan afdække gode praksisser, som andre projekter kan drage fordel af, og de kan identificere strategier og virkemidler, der ikke havde den ønskede effekt. Det gør evaluering til en essentiel del af vidensopbygningen – ikke bare i projeket, men i sektoren eller feltet, hvor andre kan blive inspireret til at tilpasse deres metoder.

Denne måde at arbejde med evalueringer på. har vi bl.a. brugt i vores midtvejsevaluering for partnerskabet bag Gamle Gymnastiksale – Nye Muligheder. Her gav evalueringen partnerskabet mulighed for at formidlle vigtig læring om greb og organisering ud til kommunale og private bygherrer og rådgivere.

# 3. Øget transparens og effekt af investeringen

Løbende evaluering styrker transparensen og gør det muligt at redegøre for, hvordan midlerne bruges og hvilken forskel, de gør. Samtidig kan en slutevaluering dokumentere jeres resultater og vurdere effekten for brugere og steder. Dette er ikke bare vigtigt for eget omdømme, men også for at sikre fortsat støtte og engagement fra både donorer og brugere.

Dét har vi bl.a. set i udviklingsprojektet Nakskov 2030, hvor vi har hjulpet med en evaluering af Nakskov Bymidtefond. Ved at dokumentere byfondens effekter for turisme, indbyggertallet og private investeringer, har Nakskov 2030 fået viden i hånden, som de kan kan bruge i dialog med interessenter og samarbejdspartnere om nye ansvarlige tiltag i byen.

Byg videre på det der er

I vores øjne er evalueringen samlet set en essentiel del af at sikre, at forandringsprojekter lever op til deres potentiale. Den kan være forskellen på succes og fiasko. Derfor vil vi afslutningsvis slå et slag for at flere benytter sig af evalueringen som styringsværktøj og redskab til at skabe forandringer i det byggede miljø.

Vi skal i det hele taget være omhyggelige med at samle op på viden og gøre brug af den i nye indsatser, når vi står over for skulle omstille det byggede miljø til fremtiden og fællesskabet. Vi er nødt til at bygge videre på alt dét, der er, og alt det gode der bliver gjort, når vi sammen finder løsninger på verdens vilde problemer.

Brug for hjælp?

I BARK kombinerer vi en dyb forståelse for det byggede miljø med solide kvalitative
kompetencer, når vi evaluerer. Vi har arbejdet med små og store forandringsprojekter
i mere end 15 år, og vi ved, at evalueringen er et vigtigt redskab i
realiseringen af succesfulde projekter og større indsatser.
Vores tilgang er kvalitativ, procesbaseret og tværfaglig. Det betyder, at vi evaluerer
indsatser ud fra deres specifikke kontekst med fokus på, hvad der virker
for hvem, hvordan og hvornår. Vi følger samtidig projektet tæt fra start til slut.

 

Foto: Fra inddragelsesprocessen omkring friluftspavilionerne, som BARK Rådgivning evaluerer for DIF og Dansk Friluftsråd. Centralen i Roskilde. Kreditering, BARK Rådgivning

 

 

 

 

Vil du vide mere om evaluering?

Susanne Abildgaard Rud
Antropolog og seniorrådgiver

+45 2091 7112
susanne@b-a-r-k.dk
Michael Radmer Johannisson
Seniorrådgiver og cand. soc.

+45 3125 3850
michael@b-a-r-k.dk