Ambitionerne for turismen langs Vestkysten er høje, både når det gælder vækst i overnatninger, omsætning, døgnforbrug og tilfredshed frem mod 2025. Men skal visionerne lykkes, kræver det stærkere destinationer, markante investeringer i turismen, og at turismeaktører og kommuner arbejder sammen på tværs af hidtidig organisering og kommunegrænser.
Ved at bygge videre på to kendte og klassiske feriesteder, nemlig kystbyerne Blokhus og Løkken, går Jammerbugt og Hjørring kommuner i front. Turismen i Blokhus og Løkken skal være med til at tiltrække investeringer, styrke lokalsamfundene og udviklingskraften i kommunerne omkring de to byer i form af bl.a. flere arbejdspladser og højere kvalitet. Men som flere byer langs Vestkysten mangler der en kritisk masse til at løfte et varieret kommercielt og kulturelt udbud.
Sammen med JAJA Arkitekter, Lars Bernhard Jørgensen og Valentin Trafikplanlægning laver BARK en strategisk-fysisk udviklingsplan, der skal tænke de to byer sammen til én samlet destination. Blokhus og Løkken skal udvikles med et samlet greb, så både funktioner, oplevelser, nedslag og infrastruktur understøtter den samlede destination.
Udviklingsplanen skal sætte en fælles retning, prioritere indsatser og konkrete projekter og vise, hvordan det samlede areal udvikles og disponeres, så offentlige investeringer og andre dispositioner er tegnet op og kan skabe grundlag for at tiltrække private investeringer i blandt andet overnatningskapacitet og oplevelsesudbud.
Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme
Blokhus og Løkken
Mens byerne vokser, affolkes mange landdistrikter. Men selvom faldende befolkningstal er og bliver et grundvilkår flere steder, er landdistrikterne stadig ramme om hverdagslivet for mange mennesker, og de skal fortsat udvikles, så der er godt at bo og muligheder for vækst og udvikling.
Omstilling af landdistrikter kræver prioritering, vilje til forandring og evne til at arbejde sammen på tværs. Og det kræver en indsats på flere fronter – både fysisk, socialt og økonomisk.
Vi rådgiver landdistrikter på flere niveauer – fra det enkelte projekt og bygning til samlede planer og strategier:
Flere flytter til byerne. Det gælder ikke kun de største byer, men også de lokale bycentre. Samtidig oplever nogle provins- og lokalbyer tilbagegang. Ændringer i den måde vi bor, handler, arbejder og er sammen på, stiller nye krav til byernes fysiske miljø, og betyder at en stor del af byudviklingen sker i eksisterende byområder.
Vi har fokus på, hvordan man omstiller og udvikler byer og byområder til nye funktioner. Det kræver en helhedsorienteret og tværfaglig tilgang, der inddrager stedets samlede potentialer – både det fysiske miljø, de sociale og økonomiske ressourcer og de immaterielle egenskaber. Og det kræver planer og strategier, som ikke er en færdig opskrift med et bestemt endemål, men en strategisk og dynamisk rettesnor for et steds fremtidige udvikling.
Vi arbejder fra visions- og strateginiveau til konkrete planer:
Vi udarbejder planer og strategier med udgangspunkt i det enkelte sted – både for den enkelte by, område og hele kommunen. Vi kortlægger fysiske strukturer, identificerer sociale og økonomiske ressourcer og stedets særlige identitet som grundlag for at pege på muligheder og udfordringer. Vi involverer borgere, erhvervsliv og myndigheder i udvikling af planer og strategier for at sikre, at de også lever videre og bliver ført ud i livet.
Hjørring og Jammerbugt kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme samt Realdania
2019
Kira Maria Svankjær, seniorrådgiver, kira@b-a-r-k.dk, (+45) 22 31 59 73
Seniorrådgiver, arkitekt
Kira er arkitekt og byplanlægger og har solid erfaring med strategisk byplanlægning fra en række sjællandske kommuner.
Særligt udviklingsplaner, bypolitik, bymidter, byomdannelsesprojekter, helhedsplaner og lokalplanlægning hører til Kiras kernekompetencer.